RIJSWIJK - De verkiezingen voor het Europees parlement wordenin Nederland een nek-aan-nekrace tussen het CDA en de PvdA. Zijkomen beide uit op acht zetels. De VVD krijgt er vijf, GroenLinks,ChristenUnie/SGP en de SP alle twee. D66 haalt te weinig stemmen omeen zetel in de wacht te slepen.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek van Interview/NSS inopdracht van de NOS, dat woensdagavond is bekendgemaakt tijdens eenspeciale verkiezingsuitzending.

Het CDA heeft nu negen Europarlementariërs in het parlement, dePvdA en de VVD zes, GroenLinks vier, ChristenUnie/SGP drie, D66twee en de SP één. De vergelijking gaat echter mank omdat Nederlandbij deze verkiezingen maar 27 zetels heeft te verdelen. Bij devorige verkiezingen, in 1999, waren dat er nog 31.

Volgens het onderzoek maken de nieuwe partijen EuropaTransparant (van klokkenleider Van Buitenen) en de Partij voor deDieren kans op een zetel.De verwachtingen over de opkomst zijn laag. Nog niet eenderdevan de ondervraagden denkt dat er meer kiezers komen dan in 1999.Toen bedroeg de opkomst 29,9 procent.