UTRECHT - De Utrechtse politie heeft dinsdag tijdens een wijkavond over veiligheid in Utrecht voor het eerst foto's van veelplegers aan het aanwezige publiek getoond. Dat heeft een woordvoerder van de politie woensdag bevestigd.

P. Vogelzang, de korpschef in Utrecht, kwam tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in januari dit jaar met het idee om veelplegers uit de anonimiteit te halen door hun foto's openbaar te maken in wijken waar ze actief zijn. Hij noemde daarbij het internet als medium, maar ook plekken als buurthuizen.

Terughoudend

Korpsbeheerder en burgemeester van Utrecht A. Brouwer reageerdetoen terughoudend. Zij stelde dat het een zaak van de landelijkepolitiek was om te besluiten dergelijke middelen in te zetten.

Woensdag liet Brouwer weten dat ze vooraf niet wist dat depolitie de foto's dinsdag ging vertonen en dat er binnen dedriehoek nog overleg gaande was over het formuleren van "helderespelregels" rond de toepassing van dergelijke middelen.

Wetgeving

Volgens Brouwer past de actie van dinsdag in het beleid datminister Donner hanteert in afwachting van nieuwe wetgeving. "Datbetekent dat het tonen van foto's een directe relatie moet hebbenmet de opsporing van verdachten", aldus Brouwer. "In dit geval isdat zo, want we weten dat wanneer deze mensen vrij zijn, het aantalinbraken in Utrecht Oost hoger is".

De politie stelt dat het viertal verantwoordelijk is voor 30procent van het aantal inbraken in de wijk. De veertig bezoekersvan de bijeenkomst reageerden volgens de zegsman van de politie inhet algemeen instemmend op het initiatief. De foto's waren te zienop een scherm en werden dus niet uitgedeeld. Ook zijn de namen vande betrokken veelplegers niet bekend gemaakt, aldus de zegsman. Eenvrouw reageerde geschrokken toen ze haar buurman herkende.

Schandpaal

Een woordvoerster van het College Bescherming Persoonsgegevenszegt dat het de politie in principe is toegestaan om foto's vancriminelen aan bijvoorbeeld buurtbewoners of winkeliers te latenzien. Vertoning op internet is volgens het college een digitalevorm van de middeleeuwse schandpaal en niet toegestaan.