WASHINGTON - De Verenigde Staten houden de mogelijkheid nog steeds open dat de Palestijnse president Arafat alsnog deelneemt aan de Arabische top in Libanon. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken wees erop dat premier Sharon van Israël niet definitief beslist heeft dat Arafat niet weg mag.

Arafat zit al maanden met handen en voeten gebonden aan Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Israël besloot eind vorig jaar zijn bewegingsvrijheid aanzienlijk te beperken na een reeks zelfmoordaanslagen. De regering in Jeruzalem eist dat de Palestijnse president zich duidelijk uitspreekt voor een bestand en een eind maakt aan het bloedvergieten.

De woordvoerder zei dat Washington in contact staat met de betrokken partijen en sprak de hoop uit dat de Palestijnse president de top van de Arabische Liga toch zal bijwonen. De deelnemers aan de bijeenkomst proberen een uitweg te vinden voor het geweld in het Midden-Oosten. Ze praten over een plan dat Saudi-Arabië heeft opgesteld. Het plan behelst dat Israël zich terugtrekt uit de Palestijnse gebieden in ruil voor vrede met de Arabische staten.

De hoop op een positieve uitkomst van de top verminderde dinsdag aanzienlijk. President Mubarak van Egypte liet op het laatste moment weten verstek te laten gaan. Kort daarna zei premier Sharon dat de tijd nog niet rijp is om de reisbeperkingen van Arafat op te heffen. Arafat zelf liet daarop weten niet naar Libanon te gaan, zelfs als hij wel toestemming krijgt van Israël om te gaan. Hij is bang dat Israël hem verbiedt om na de bijeenkomst terug te keren.

/DOSSIERMidden-Oosten