BERGEN - Bergen trekt 700.000 euro uit voor de berging van de Duitse onderzeeër uit de Tweede Wereldoorlog voor de kust van Egmond-Binnen. De gemeenteraad is hiermee dinsdagavond akkoord gegaan.

De Noord-Hollandse gemeente hoopt dat het Rijk een gedeelte van het bedrag vergoedt. Zekerheid hierover heeft zij echter niet. De onderhandelingen hierover zijn pas in oktober.

De rijksbijdrage bedraagt maximaal 90 procent van de totale kosten. Bergen moet minimaal 45.000 euro zelf betalen. Mocht blijken dat er geen explosieven aan boord van de duikboot zijn, dan draait de gemeente op voor alle kosten.

Bergingsmaatschappij Wijsmuller gaat de Duitse tweemansduikboot van het type Seehund bergen. Zij begint daarmee over enkele weken. Zolang de klus niet is geklaard, is het gebied in een straal van meter rond het vaartuigje niet voor publiek toegankelijk.

De Seehund

De explosieve lading, enkele torpedo's, is instabiel geraakt en recente kleine aardbevingen in het gebied hebben de risico's vergroot. De marine noemt de situatie 'zeer gevaarlijk'.