AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag de -jarige E.V. veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf. Volgens de rechtbank is bewezen dat V. op 6 december vorig jaar de 33-jarige Bulgaarse crimineel Konstantin Dimitrov met een enkel pistoolschot op de Dam in Amsterdam heeft geliquideerd.

De 23-jarige vriendin van het slachtoffer, het Bulgaarse fotomodel Tsetsi Petkova, werd door dezelfde kogel getroffen en raakte levensgevaarlijk gewond. Tegen V. was achttien jaar cel geëist.

Dimitrov liep op de bewuste zaterdag met zijn vriendin in Amsterdam te winkelen. Toen zij aanstalten maakten op de Dam in een taxi te stappen, kwam er een man achter Dimitrov staan die een pistool op zijn achterhoofd zette. Hij haalde de trekker over en Dimitrov zeeg ineen om vrijwel direct daarna het leven te laten.

De kogel verliet zijn hoofd aan de voorzijde en boorde zich in het hoofd van Petkova. Haar leven kon ternauwernood gered worden. De kogel is geruime tijd in haar hoofd blijven zitten, om uiteindelijk operatief verwijderd te worden door medische specialisten in Duitsland.

Achtervolging

Na de koelbloedige liquidatie ging de schutter er te voet vandoor, richting het Wallengebied. Alerte getuigen zetten op de fiets de achtervolging in en zagen hoe de schutter het pistool in een gracht wierp. Ook ontdeed hij zich van enkele kledingstukken. De schutter werd achtervolgd tot aan een café elders in de stad, waar hij op aanwijzing van de getuigen kon worden gearresteerd.

De rechtbank putte het bewijs uit verklaringen van drie ooggetuigen. V. heeft lange tijd gezwegen, maar beweerde tijdens zijn proces dat een kennis van hem de schutter moet zijn geweest. Deze zou hem direct na het dodelijke schot het wapen in handen hebben gedrukt. De rechtbank hechtte geen geloof aan dit verhaal, ook al omdat het tegenstrijdigheden bevatte.

De achtergronden van de koelbloedige moord zijn min of meer onduidelijk gebleven. Het lijkt erop dat V. heeft gehandeld in opdracht van Bulgaarse onderwereldfiguren, die Dimitrov beconcurreerden.

Getuigenverklaringen

V.'s raadsman V. Kraal zei woensdag hoger beroep te zullen aantekenen. Hij betwist de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen. Ook heeft hij erop gewezen dat er geen technische sporen zijn die V. onomstotelijk als schutter aanwijzen.

Ook het Openbaar Ministerie (OM) zal beroep aantekenen, om"juridisch-technische redenen", aldus persofficier van justitieD. Kruimel. Het OM is op zichzelf tevreden met het vonnis. Kruimel:"De bewezenverklaring is gevolgd. En of het dan vijftien ofachttien jaar is, het valt beide in de categorie hoog."