PARIJS - Een 33-jarige man heeft in de nacht van dinsdag op woensdag een bloedbad aangericht in het stadhuis van zijn woonplaats Nanterre, bij Parijs. Hij schoot met twee automatische pistolen zeker acht mensen dood.

Bekijk video

Ongeveer twintig personen raakten gewond. Veertien van hen zijn er slecht tot zeer slecht aan toe. Bij elf anderen vallen de verwondingen mee. Onder de doden zijn vier communistische leden van de gemeenteraad, onder wie drie vrouwen, en een Groene afgevaardigde.

De dader is de 33-jarige Richard Dunne, die voorzover bekend nooit met de politie in aanraking is gekomen. Hij beschikt als lid van een schietvereniging over een wapenvergunning. Het huis waar hij met zijn moeder woont, is woensdagochtend doorzocht. Over de motieven van Dunne is nog niets bekend.

Identiteit slachtoffers

De schietpartij deed zich voor om even na 01.00 uur, na de vergadering van de gemeenteraad van de stad van 90.000 inwoners. Er waren ongeveer veertig mensen in de zaal aanwezig. De communistische burgemeester van Nanterre bleef ongedeerd.

In Frankrijk is geschokt gereageerd op het schietincident. Premier Jospin ging direct naar de plaats waar het drama zich had afgespeeld. Ook minister van Binnenlandse Zaken Vaillant ging poolshoogte nemen in Nanterre, dan ten westen van Parijs ligt.

President Chirac arriveerde woensdagochtend in de voorstad. Hij had eerder in een communiqué laten weten met groot leedwezen kennis van de schietpartij te hebben genomen. De president uitte zijn medeleven met de familie van de slachtoffers, de bevolking van Nanterre en de gemeenteraad.

Volgens ooggetuigen heeft Dunne tientallen schoten gelost. Verscheidene mensen werden in het bovenlichaam geraakt. De dader, die wel vaker vergaderingen van de gemeenteraad had bijgewoond, kon door omstanders worden overmeesterd. Daarna droegen ze hem over aan de politie.

Noodmaatregelen

In de voorstad zijn inmiddels noodmaatregelen van kracht geworden. Bij het stadhuis is inmiddels een grote politiemacht op de been. In het gebouw zelf is een medische post ingericht voor spoedeisende hulp. Verscheidene gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. Ook kunnen mensen die in psychische nood raakten hulp krijgen.

Vorig jaar oktober schoot een man in Tours vier mensen dood

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer