DEN HAAG - Oud-Dutchbat-commandant Karremans is bereid te getuigen voor het Joegoslavië-Tribunaal in het Srebrenica-proces. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag laten weten.

Advocaat Karnavas van de Bosnisch-Servische officier Blagojevic wil Karremans oproepen in de periode van 16 tot en met 22 juni. Het verzoek van Karnavas kreeg de steun van de VN-aanklagers en is daarna doorgeleid naar het Nederlands ministerie van Buitenlandse Zaken. Karremans heeft maandag tegenover het ministerie van Defensie verklaard dat hij bereid is vrijwillig te getuigen.

Dutchbat

Karremans was commandant van Dutchbat toen het Bosnisch-Servische leger de moslimenclave Srebrenica innam in juli . In de dagen erna werden bijna 8000 moslims vermoord. Karremans, die inmiddels gepensioneerd is, woont in Spanje. Hij emigreerde onlangs omdat hij zich in Nederland bedreigd voelde.

Tribunaal

Het Joegoslavië-Tribunaal heeft Blagojevic aangeklaagd wegens genocide (volkenmoord). Hij was in 1995 een ondergeschikte van de Bosnisch-Servische generaal Krstic. Dat is de enige verdachte die tot nu toe is veroordeeld wegens genocide na de val van Srebrenica.

Karremans is tot nu toe een keer voor het VN-tribunaal opgetreden, in 1996. Dat gebeurde niet in het kader van een echt proces, maar bij een openbare hoorzitting zonder verdachte, zonder verdediging en zonder kruisverhoor.