KABUL - In het noorden van Afghanistan zijn woensdag opnieuw aardschokken gevoeld. Het dodental is daardoor vermoedelijk boven de 2000 gekomen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

Het Aziatische land werd maandag door twee aardbevingen getroffen, van 5,0 en 6,0 op de schaal van Richter. De stad Nahrin en omliggende dorpen zijn door het natuurgeweld grotendeels verwoest.

De VN-organisatie voor humanitaire hulp (Unocha) houdt er rekening mee 4800 mensen de ramp niet hebben overleefd. De regering in Kabul gaat er voorlopig van uit dat 4000 mensen gewond zijn geraakt en dat 20.000 personen dakloos zijn geraakt.

De hulpactie voor de slachtoffers kwam dinsdag op gang. De aanvoer van hulpgoederen vanuit de hoofdstad Kabul verloopt moeizaam. De Salang-tunnel waar de spullen doorheen moeten is geblokkeerd door een ongeluk met twee vrachtwagens. Het kan nog zeker een dag duren voordat de weg weer vrij is. Daarnaast zijn door de aardbeving zelf twee van de drie wegen naar het rampgebied beschadigd.

Van de politieke spanningen in Afghanistan hebben de hulpverleners in het noorden weinig last. Het gebied staat bekend als relatief veilig, aldus Unocha.

/NIEUWSVele doden door zware aardbeving in Afghanistan