JERUZALEM - De Israëlische premier Ariel Sharon blijft een reis van de Palestijnse leider Yasser Arafat naar Beiroet tegenhouden.

Voor de Arabischtalige Israëlische televisie zei hij dinsdag dat de tijd daarvoor nog niet rijp is.

Sharon zei dat het voor het Israëlische kabinet gemakkelijker zou zijn een voor Arafat positieve beslissing te nemen, als de Palestijnse leider zich in het Arabisch tot de Palestijnen zou richten en een staakt-het-vuren zou uitroepen.

Maar een hoge Palestijnse functionaris heeft dinsdagavond gezegd dat Arafat niet zou willen voldoen aan de voorwaarden die Sharon aan zijn reis heeft gesteld.

Arafat, die in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever verblijft, wil in de Libanese hoofdstad de top van de Arabische landen bezoeken. Daar wordt het Saudische voorstel voor een vredesregeling in het Midden-Oosten besproken.

Volgens de Saudiërs zou Israël uit de bezette gebieden moeten vertrekken in ruil voor erkenning door de Arabische landen.

Noren gedood

Twee Noorse waarnemers zijn dinsdag in Hebron op de Westelijke Jordaanoever doodgeschoten. Dat heeft de Israëlische publieke radio gemeld.

De twee leden van de waarnemersmissie kwamen in hun auto om in de Palestijnse wijk Halhoul in het noorden van Hebron. De daders zouden Palestijnen zijn.

De waarnemers komen behalve uit Noorwegen ook uit Italië, Denemarken, Turkije, Zweden en Zwitserland. Zij houden toezicht op de uitvoering van een akkoord tussen de Israëliërs en de Palestijnen.

Deze overeenkomst kwam tot stand na het bloedbad dat een Israëlische kolonist in 1994 in de Grot van de Patriarchen aanrichtte. Daarbij kwamen 29 Palestijnen om.

/DOSSIERMidden-Oosten