NEW YORK - De nieuwe Irak-resolutie, die dinsdag unaniem werd aangenomen in de VN-Veiligheidsraad, is wereldwijd met enthousiasme begroet. VN-secretaris-generaal Kofi Annan noemde het document "een complete en evenwichtige resolutie".

Bekijk video:
Modem/ Breedband

De Amerikaanse president George Bush noemde de aanname van de resolutie "een grote overwinning voor het Iraakse volk". Zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin sprak van "een grote stap voorwaarts".

Poetin

Poetin waarschuwde echter wel dat de resolutie weinig directe invloed zal hebben op de huidige situatie in Irak. De effecten ervan zullen pas op de langere termijn zichtbaar worden, benadrukte hij.

Volgens de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder vormt de nieuwe Irak-resolutie "een goede basis voor de verbetering van de stabiliteit in Irak". Ook zei hij dat de aanname van het document nieuwe kansen biedt voor het Iraakse volk.

'Een stap'

Frankrijk, dat fel tegenstander was van de oorlog in Irak en lang twijfelde over de inhoud van de resolutie, reageerde voorzichtiger. Een woordvoerster van president Jacques Chirac noemde de aanname ervan "een stap". Ze zei dat het te vroeg is om van een overwinning te spreken.

De voorzitter van de Europese Unie Romano Prodi zei te hopen dat de nieuwe resolutie zal leiden tot een betere samenwerking tussen de VS en de EU. Dat is de Britse premier Tony Blair met hem eens.

Hij pleitte ervoor de verdeeldheid uit het verleden achter te laten. "Laten we ons nu verenigen in een nieuwe visie voor het moderne Irak, zodat we in staat zijn goed te doen voor Irak, het Midden-Oosten en de hele wereld", aldus Blair.