SAVANNAH - De Verenigde Staten zijn verwikkeld in een ,,race tegen de klok'' om werk te vinden voor zo'n vijfhonderd Iraakse wapengeleerden, die sinds de val van het regime van Saddam Hussein zonder baan zitten. Dat zei onderminister van Buitenlandse Zaken John Bolton dinsdag in een interview met het Franse persbureau AFP.

Volgens Bolton bestaat de vrees dat terroristische organisaties of landen die massavernietigingswapens willen verwerven, de wapenexperts zullen proberen te rekruteren.

Datzelfde is volgens Bolton gebeurd met wapendeskundigen uit de voormalige Sovjetunie, die toen de Russische economie instortte op grote schaal hun heil zochten in Iran.

Washington wil tijdens de G8-top in Sea Island, die dinsdagavond is begonnen, steun vragen bij de aanpak van dit probleem. De wetenschappers moeten volgens Bolton zo snel mogelijk worden omgeschoold en aan het werk worden geholpen.

In Sea Island zijn de leiders van de zeven belangrijkste industrielanden en Rusland bijeen. Ook de Iraakse president Ghazi al-Yawar is aanwezig.