AMSTERDAM - VVD-lijsttrekker Dijkstal vindt dat een deel van de kiezers zich gedraagt als 'verwende diva's'. "Ze vinden dat de overheid zich niet met hen mag bemoeien maar geven de overheid wel de schuld van alles wat fout gaat", zegt hij deze week in het weekblad Vrij Nederland.

De VVD-leider verbaast zich erover dat de grote materiële welvaart mensen eerder ongelukkig dan gelukkig maakt.

"Tegelijk zie je een toenemende onachtzaamheid tegenover de zwakken in de samenleving. Dak- en thuislozen zwerven door de stad en niemand die er om lijkt te malen."

Dijkstal zegt daarmee ook gedeeltelijk op zijn eigen VVD-achterban te doelen. "Op partijvergaderingen worden eerder vragen gesteld over de benzineprijs en de wegenbelasting dan over de zwervers in de stad. Terwijl een beschaafd land zich ook daar verantwoordelijk voor moet voelen."

In het gesprek met Vrij Nederland noemt Dijkstal de opmerkingen van VVD-partijvoorzitter Eenhoorn over de gewenste Jip-en-Janneke-taal tijdens de verkiezingscampagne een bedrijfsongeval. "Dat heeft tot de nodige gêne in onze kring geleid."

Dijkstal geeft verder toe dat de VVD zich in slaap heeft laten wiegen door de gunstige opiniepeilingen. Hij is kritisch over de beeldvorming die belangrijker wordt dan de inhoud van de politiek. "Fortuyn zorgt wel voor spektakel, dus laten we zijn toneelvoorstelling eens binnenlopen. Voor andere geluiden wordt geen belangstelling opgebracht."

Overigens denkt de VVD-leider diep in zijn hart dat het 'theater-Fortuyn' vanzelf weer overwaait. "Maar als lijsttrekker kan ik me niet veroorloven zo te denken. Over zeven weken zijn de verkiezingen. De tijd dringt."