AMSTERDAM - Amsterdamse horecabazen kunnen op Koninginnedag buiten gewoon bier verkopen in plaats van het zogeheten evenementenbier met 2 procent alcohol. P. Hermanides van Koninklijk Horeca Nederland heeft dinsdag gezegd burgemeester Cohen er van te hebben overtuigd dit jaar alsnog af te zien van deze alcoholmatigingsregel.

Daar staat tegenover dat de kroegbazen zelf moeten toezien op buitensporig alcoholgebruik.

Enkele honderden horecaondernemers stemden in met het plan van Hermanides waarmee hij Cohen over de streep heeft getrokken. De taps buiten gaan op Koninginnedag om 11.00 uur open en sluiten om .00 uur.

Aan mensen jonger dan 18 jaar wordt geen alcohol geschonken, noch aan mensen die te dronken zijn. Het bier wordt, net als in voorgaande jaren, in plastic bekers geschonken. Flesjes bacardi breezer of andere sterke mixen zijn buiten niet verkrijgbaar.

Ook zeggen de cafébazen toe die dag zelf mensen in te zetten die samenwerken met de politie om de mensenmassa in de gaten te houden. De regels komen op posters en bierviltjes te staan.

Misbruik

,,De maatregelen zijn allemaal ten behoeve van een leuke Koninginnedag. We willen alcoholmisbruik absoluut tegengaan, maar dat moet niet ten koste gaan van alles'', zegt Hermanides.

Directe aanleiding voor Cohen om dit jaar in eerste instantie alleen toestemming te geven voor evenementenbier, waren de ongeregeldheden vorig jaar op Koninginnedag in Amsterdam.

Door strubbelingen in de dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen liepen het Centraal Station en het Stationsplein zo vol dat de mobiele eenheid de mensenmassa uiteen moest drijven.

Burgemeester Cohen is tevreden over het overleg met de horecaondernemers. ,,Maar als het niet goed gaat, zullen we volgend jaar toch overgaan op evenementenbier'', aldus een woordvoerster van Cohen.

/NIEUWSAlleen evenementenbier op Amsterdamse koninginnedag