HAARLEM - Tegen de 24-jarige A. van P. uit Purmerend, die ervan wordt verdacht zijn twee maanden oude zoontje te hebben doodgeschud, is dinsdag voor de rechtbank in Haarlem vier jaar onvoorwaardelijke celstraf geeïst. Officier van justitie A. Peters achtte hem schuldig aan doodslag.

De baby overleed 24 juli vorig jaar aan het zogeheten 'shaken-baby-syndrom'. Van P. heeft toegegeven dat hij zijn kind door elkaar heeft geschud nadat het bewusteloos was geraakt na een val. De man ging nog met de levenloze baby naar een huisarts, maar toen was het al te laat. Het kind overleed later in een ziekenhuis.

Van P. vertelde dat hij was gestruikeld met de baby, waarbij hij het kind eerst aan zijn arm vastgreep maar het toen toch weer losliet. Daarop zou het slachtoffertje met zijn gezicht op de grond zijn gevallen. Volgens de verdachte snakte zijn zoontje naar adem en wilde hij huilen, maar lukte dat niet goed.

Paniek

De Purmerender raakte naderhand in paniek, toen het kind zijn bewustzijn verloor. Hij schudde de baby door elkaar om hem weer bij te brengen. Een schouwarts heeft vastgesteld dat dit de doodsoorzaak is geweest. Van P. zei niet geweten te hebben dat zijn kind zo kwetsbaar was.

Het gezicht van de baby vertoonde kleine wondjes. Volgens de verdachte zijn die door de val veroorzaakt. De politie twijfelt aan dat verhaal. Ook officier van justitie Peters stelde dinsdag dat er vermoedelijk iets anders is gebeurd. Volgens de aanklaagster heeft de verdachte niet de waarheid verteld. Zij sloot niet uit dat het kind met zijn hoofdje ergens tegenaan is geslagen. Van P. ontkent dat echter.

Geen strafbaar feit

Rechtbankvoorzitter R. Toeter vroeg of de verdachte kon voordoen hoe het precies is gegaan. De man weigerde dat echter. "Ik wil er niet meer te lang over praten. Het is allemaal te emotioneel voor me." Van P. heeft geweigerd zich in het Pieter Baancentrum door een psychiater en een psycholoog te laten onderzoeken. "Ik heb geen strafbaar feit gepleegd," zo zei hij.

Onverschillig

De officier rekende het Van P. zwaar aan dat hij erg onverschillig lijkt over wat er gebeurd is. Ook tijdens de strafzaak toonde de verdachte nauwelijks emoties. Volgens advocaat T. van der Goot is dat echter de buitenkant. "Van buiten is hij een koele kikker, van binnen kan hij wel janken."

Van der Goot voerde aan dat er geen sprake is van doodslag, omdat zijn cliënt niet de opzet heeft gehad zijn zoontje te doden. Volgens de raadsman kan hooguit dood door schuld worden bewezen. De uitspraak is 22 juni.