DEN HAAG - CDA en VVD willen verder met staatssecretaris Nijs (Onderwijs), coalitiepartner D66 vindt het te vroeg om bewindslieden weg te sturen en de oppositie dringt vooralsnog aan op een spoeddebat. Dat is het gevolg van de naar buiten gekomen ruzie in de politieke top van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het CDA vindt het interview met Nijs in Nieuwe Revu "weinig verheffend". "Het schetst een weinig vleiend beeld van de staatssecretaris", zei fractieleider Verhagen dinsdag. Omdat Nijs al openlijk afstand heeft genomen van haar uitlatingen over de relatie met CDA-minister Van der Hoeven, is het wat Verhagen betreft nu een zaak tussen haar en de minister.

Onhandig

De VVD vindt het interview van Nijs niet verstandig, maar heeft er vertrouwen in dat haar relatie met minister Van der Hoeven goed genoeg is om gewoon verder te werken. Tweede-Kamerlid Balemans noemt de uitlatingen van partijgenote Nijs onhandig.

PvdA, GroenLinks en LPF willen een spoeddebat over de ruzie tussen de bewindslieden. "We willen de dames Nijs en Van der Hoeven vanmiddag in de Kamer en een brief van de minister-president", aldus het PvdA-Tweede-Kamerlid Tichelaar.

Kleuterklas

"We wisten dat de relatie tussen de bewindslieden slecht was. Het elektronisch hulpsysteem heeft kennelijk niets geholpen. Ik kan me niet voorstellen dat dit goed komt. Het is onderwijs maar het lijkt wel een kleuterklas."

D66 noemt de botsing tussen de bewindslieden zeer ernstig. "Op het departement is van alles aan de hand. Dan kan het niet zo zijn dat die twee een strijd voeren", zei het Kamerlid Lambrechts. Aan het wegsturen van bewindslieden denkt D66 nog niet. "Maar ze moeten de boel snel op orde hebben. Het houdt een keer op."