AMSTERDAM - Het gerechtshof in Amsterdam heeft dinsdag de -jarige M. van de P. veroordeeld tot vijftien jaar wegens zijn aandeel in de viervoudige moord in de Haarlemse seksclub Esther.

Het hof legde medeverdachte J.L. eveneens vijftien jaar èn tbs met dwangverpleging op. Het tweetal schoot in de nacht van 19 op 20 februari 2000 vier bezoekers van de club dood.

De rechtbank veroordeelde Van de P. vorig jaar tot een levenslange gevangenisstraf. Dat was ook de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep.

L., destijds portier van de club, kreeg tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het OM vond die straf te laag. In hoger beroep eiste aanklaagster Y. Kruyer vijftien jaar cel en tbs.

De rechtbank ging destijds uit van vier keer moord. Het hof heeft nu vier keer doodslag bewezen verklaard.

De schietpartij was het gevolg van een ruzie in de bar van de club. Een van de bezoekers zou de bardame hebben bedreigd. Portier L. schoot deze man neer. Met het wapen van de bezoeker schoot Van de P. vervolgens op de neergeschoten man en diens drie vrienden. De lijken werden een paar dagen later ontdekt in de garage van de club.

/NIEUWSLevenslang en tbs geëist voor moorden seksclub Esther