BRUSSEL - Na jaren aarzelen hebben de Europese ministers van Verkeer dinsdag het startschot gegeven voor het grootste gezamenlijke technologische project ooit van de Europese Unie: Galileo. Een stelsel van dertig satellieten maakt plaatsbepaling overal ter wereld mogelijk tot op één meter nauwkeurig.

Onder meer Nederland heeft lang getwijfeld aan het nut van het project, dat 3,2 miljard euro gaat kosten. Er bestaat immers al een soorgelijk systeem onder Amerikaanse vlag, het Global Positioning System

Europees stelsel

Veel landen en vooral de Europese Commissie hechten echter sterk aan een onafhankelijk Europees stelsel van satellieten om te voorkomen dat de Europese Unie al te zeer aan het handje van de Amerikanen loopt. Vorige maand bleek dat Duitsland zijn bedenkingen liet vallen en voluit wilde meebetalen.

Sindsdien zijn er te weinig EU-landen om het project tegen te kunnen houden. Nederland had meer garanties willen hebben dat het bedrijfsleven royaal zou meebetalen. Ondernemers kijken echter de kat uit de boom.

1 miljard euro

Officieel gaat het besluit van dinsdag, dat is vernomen uit diplomatieke bronnen, om het vrijmaken van 450 miljoen euro voor de 'ontwikkelingsfase' van Galileo. Eerder al had de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waar Nederland lid van is, 550 miljoen euro gereserveerd, op voorwaarde dat de EU de plannen zou doorzetten.

Dat is samen dus 1 miljard euro. Eerder was al 100 miljoen uitgegeven. Het is dan ook ondenkbaar dat na de ontwikkelingsfase, Galileo nog strandt.