MILAAN/BRUSSEL - De Italiaanse politie heeft in Milaaneen Egyptische man aangehouden die zij verdenkt van betrokkenheidbij de aanslagen op 11 maart in Madrid. Hij zou de sleutelrolhebben gespeeld bij de aanslagen.

Behalve de Egyptenaar heeftde politie nog twee andere personen gearresteerd. De politie inBelgië heeft vijftien mensen opgepakt die mogelijk iets te makenhebben met de aanslagen. De arrestaties volgden op een Europeespolitieonderzoek naar verdachten van terrorisme.

Mohammed de Egyptenaar

De grootste vangst lijkt de Egyptiër Rabei Osman Sayed Ahmed tezijn. De politie pakte hem maandagavond in Milaan op. Zij had dienstelefoon al langere tijd afgetapt. De verdachte staat bekend onderde naam Mohammed de Egyptenaar.

Volgens de Italiaanse minister vanBinnenlandse Zaken Pisanu speelde hij een sleutelrol bij deaanslagen in Spanje en maakt hij deel uit van een groep die dichtbij het terreurnetwerk al-Qaeda staat. Madrid heeft om zijnuitlevering gevraagd.

Martelarendood

Bij zijn arrestatie zei de Egyptenaar "bereid te zijn eenmartelarendood" te sterven. De 32-jarige man zou voor zijnverblijf in Italië in Spanje hebben gewoond. Volgens politiebronnenis hij een expert in het maken van explosieven.

Mogelijk heeft hijde bommen gefabriceerd die op 11 maart ontploften in verscheideneforensentreinen in Madrid en de dood van 191 mensen veroorzaakten.De Spaanse krant El Mundo berichtte dinsdag dat de man wellicht demilitaire tak van al-Qaeda in Egypte leidt.

'Met spoed'

Een woordvoerder van de Italiaanse justitie meldde dinsdag datsamen met de Egyptenaar nog een andere man is aangehouden die zeiPalestijn te zijn en de huisbaas was van de Egyptenaar. De tweezouden mogelijk op het punt hebben gestaan het land te verlaten.Daarom zou de politie "met spoed" hebben ingegrepen. Van eenderde arrestant onderzoekt zij nog of hij banden heeft metterroristische organisaties.

Ook in België stonden de vijftien arestaties in het kader van deEuropese actie tegen islamitische extremisten. De aanhoudingenhadden plaats in Brussel en Antwerpen en betroffen Jordaniërs,Egyptenaren, Palestijnen en Marokkanen. Enkelen moeten over eenpaar dagen voor een onderzoeksrechter verschijnen, aldus defederale justitie tegen de Vlaamse omroep VRT. Aan de actie werktentweehonderd politiemensen mee.

Betrokkenheid

De Belgische woordvoerder repte niet over directe betrokkenheidvan de arrestanten bij de aanslagen in Madrid. Wel zei hij dat depolitie de vijftien op het spoor kwam nadat Italiaansegerechtelijke en politie-autoriteiten informatie hadden verstrektover een groep die mogelijk een aanslag voorbereidde. Er zoudenevenwel geen aanwijzingen zijn dat er een aanslag op Belgischgrondgebied gepland stond.