NEW YORK - New York, ook wel bekend als 'de stad die nooit slaapt', moet 's nachts een oase van rust worden. Dat vindt althans burgemeester Michael Bloomberg. Maandag diende hij een wetsvoorstel in dat veroorzakers van nachtelijk lawaai zware bekeuringen in het vooruitzicht stelt.

Als de gemeenteraad Bloomberg zijn zin geeft, kunnen honden in de Big Apple binnenkort hun baasje een fikse boete bezorgen als ze het 's avonds laat op een blaffen zetten. Ook wil de burgemeester brommende airconditioners, dreunende autoradio's en muziek uit cafés en nachtclubs aanpakken.

Balans

Volgens Bloomberg moeten de nieuwe regels een betere balans opleveren tussen de behoefte van zijn burgers aan een opwindend nachtleven en hun recht op een onverstoorde nachtrust.

De maatregelen betekenen niet dat de politie van New York 's avonds met geluidsmeters op pad gaat. De agenten moeten hun "gezond verstand" gebruiken bij de handhaving van de nieuwe regels.

Rookverbod

Overigens geven veel Newyorkers de burgemeester zelf de schuld van de toegenomen geluidsoverlast in de stad. Hij voerde vorig jaar een rookverbod in voor de horeca, waardoor het rokende deel van het uitgaanspubliek de straat op moet om een sigaret op te steken.

New York lanceerde twee jaar geleden ook al een grote campagne tegen nachtbrakers in 24 luidruchtige buurten, onder de naam 'Operatie Stille Nacht'.

Die actie leverde 34.000 bekeuringen op maar slaagde er niet in een einde te maken aan het nachtelijk lawaai. Dagelijks doen ongeveer duizend Newyorkers telefonisch hun beklag over geluidsoverlast.