ROTTERDAM - De man die juni vorig jaar een 73-jarige fietstoerist uit Oostenrijk met een hamer doodsloeg, hoorde maandag voor de rechtbank in Rotterdam vijftien jaar celstraf tegen zich eisen. De verdachte, de 35-jarige Roemeen G.I., heeft bekend dat hij de Oostenrijker langs het spoor tussen Maassluis en Hoek van Holland heeft gedood.

De twee fietsten al een tijdje met elkaar door het land en de Roemeen had het plan de bejaarde Oostenrijker te beroven. De buit, euro, viel hem nogal tegen. "Als ik vooraf had geweten dat het zo weinig was, had ik het niet gedaan", zei de verdachte tegen de psychiater die hem in het Pieter Baan Centrum (PBC) onderzocht.

De Oostenrijker had een mooie fiets, wat de Roemeen de indruk gaf dat er meer te halen viel. De twee mannen hadden elkaar ontmoet op een camping in Groningen. Toen beraamde I. al het plan om zijn oudere reisgenoot te beroven. De twee verloren elkaar daarna even uit het oog, maar troffen elkaar weer in Noord-Holland. Daarna reisden ze samen verder.

Camping

Op 29 juni vertrokken ze gezamenlijk van een camping in 's Gravenzande. Langs het spoor tussen Maassluis en Hoek van Holland sloeg de Roemeen de ander met een hamer dood. Hij fietste vervolgens naar België en Frankrijk en toen zijn fiets kapot ging, reisde hij per trein verder. De politie hield hem in Hongarije aan.

Volgens het PBC is de man verminderd toerekeningsvatbaar. Officier van justitie B. den Hartigh legde desondanks het advies om tbs te eisen naast zich neer. De Roemeen verblijft illegaal in Nederland en tbs is in de ogen van justitie alleen bedoeld voor mensen die kans hebben op terugkeer in de Nederlandse maatschappij. Uitspraak 21 juni.