ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag meesteroplichter Willem van D. bij verstek tot vier jaar celstraf veroordeeld. Dat was conform de eis van justitie. Van D. gaf zich onder meer valselijk uit als Rotterdamse advocaat, lichtte iemand voor 180.000 euro op en pleegde fraude op naam van zijn tweelingbroer.

Justitie heeft de man al jaren op de korrel, maar hij is tot nu toe onvindbaar. Verschillende malen werd per ongeluk zijn broer aangehouden, die als twee druppels water op hem lijkt.

Op naam van de broer vroeg Van D. een paspoort en een rijbewijs aan. Hij ontdook ook gedurende enkele jaren de belasting. De meesteroplichter maakte verder een van zijn slachtoffers wijs dat de belastingdienst op het punt stond een groot bedrag van hem te vorderen. Van D. kreeg de man zo ver om het geld (180.000 euro) naar hem over te boeken om het 'veilig te stellen'. De gever zag het bedrag nooit meer terug.

De oplichter gaf zich ook voor de Rotterdamse advocaat J.J. Daems uit, die al jaren niet meer in deze stad actief is. Sommige cliënten stelde hij voor om hem met een lijntje cocaïne voor zijn diensten te betalen.