VALLENDAR - De Nederlandse Monique Vergoossen-Ottevanger wil op 13 juni burgemeester worden van de Duitse stad Vallendar (Rijnland-Palts). De 42-jarige uit Geldrop geldt als de eerste EU-burger die in de Bondsrepubliek een gooi doet naar het burgemeesterschap.

Vergoossen stelde zich kandidaat namens de sociaal-democratische SPD, de partij van bondskanselier Schröder. Ze wil in Vallendar aan de Rijn bij Koblenz een einde maken aan de christen-democratische heerschappij.

Duitse media

De Duitse media tonen grote belangstelling voor de kandidatuur van de buitenlandse vrouw. De Nederlandse benadrukt haar nationaliteit echter nauwelijks tijdens de campagne. "Die vind ik niet zo relevant. Ik wil me als inwoonster van Vallendar voor onze stad inzetten", aldus Vergoossen maandag. Dat de politica onlangs een oranje auto aanschafte, bestempelt ze als toeval.

Vergoossen is zelfstandig organisatie- en pr-adviseur. Ze verhuisde in 1986 naar Duitsland, waar haar man in Koblenz een tandartspraktijk begon.

Zondag zijn in zes Duitse deelstaten verkiezingen voor burgemeestersposten en gemeenteraden. Zij worden tegelijkertijd met de Europese verkiezingen in de Bondsrepubliek gehouden. Verder kunnen de inwoners van de Oost-Duitse deelstaat Thüringen bepalen of zij de absolute meerderheid van de christen-democraten onder premier Althaus willen handhaven.