ASSEN - Het Openbaar Ministerie (OM) in Groningen heropent het onderzoek in de zaak-Andrea Luten. Dat heeft het OM in Assen maandag bekendgemaakt.

De uit Ruinen afkomstige Andrea werd in mei 1993 op 15-jarige leeftijd vermoord. De dader is tot nu toe nog niet gevonden. Het Groningse OM zet een tiental rechercheurs uit Groningen en Friesland op de zaak. Zij lopen alle onderzoekshandelingen van de Drentse collega's sinds 1993 nog eens na. Dat op advies van het Landelijk Team Kindermoord (LTK), dat de dossiers heeft bekeken.

Volgens een woordvoerster van het OM in Groningen gaat het er om dat nieuwe mensen met een nieuwe en frisse blik nog eens naar de zaak kijken. En dat kan volgens het LTK het beste door rechercheurs van andere korpsen onder leiding van een ander parket in te schakelen, aldus de zegsvrouw.

Er zijn volgens haar geen nieuwe aanwijzingen of tips binnengekomen. De heropening van het onderzoek gebeurt in samenspraak met de ouders van Andrea, die altijd nauw betrokken waren bij het Drentse onderzoek.

Verdachten

Sinds 1993 brachten de Drentse rechercheurs vijf verdachten op. De laatste kwam in 2002 voor de rechtbank, maar werd vrijgesproken omdat de rechters de getuigenverklaringen onvoldoende betrouwbaar vonden.