RIJSWIJK - Een kwart miljoen kinderen sluiten woensdag 9 juni ruim 2000 straten af voor de nationale straatspeeldag. Samen met verkeersveiligheidsorganisatie 3VO willen zij de aandacht vestigen op de verkeersonveiligheid in hun buurt.

Tweede-Kamerlid Agnes Kant (SP) gaat een groep Rijswijkse kinderen een middag helpen in de wijk Leeuwendael. Om 15.00 uur zal zij samen met de jonge bewoners symbolisch de aandacht vestigen op problemen in de wijk.

Dit jaar heeft organisator 3VO de deelnemers aan de straatspeeldag naar hun motivatie om mee te doen gevraagd. De voornaamste redenen zijn te hard rijden en parkeren. Daarnaast worden ook onveilige wegen en vracht- en bestelverkeer genoemd.

VO wil met de nationale straatspeeldag bereiken dat kinderen elke dag veilig aan het verkeer kunnen deelnemen en buiten kunnen spelen. Vorig jaar kwamen in het verkeer 42 kinderen tot 12 jaar om het leven. Dat aantal is een verdubbeling van het aantal jonge verkeersdoden het jaar ervoor. Ongeveer 3500 kinderen raakten ernstig gewond door een verkeersongeval.