LONDEN - De 28-jarige Brit die in staat van beschuldiging is gesteld wegens de moord op de tienjarige Britse meisjes Jessica Chapman en Holly Wells ontloopt mogelijk zijn proces. In ieder geval komt Ian Huntley woensdag niet naar de rechtbank in Peterborough voor de eerste voorgeleiding.

Psychiaters hebben vastgesteld dat hij in tegenstelling tot zijn 25-jarige vriendin Maxine Carr niet in staat is voor de rechter te verschijnen.

De Britse justitie heeft Huntley dinsdag in staat van beschuldiging gesteld wegens de moord op de meisjes. Zijn vriendin is aangeklaagd omdat zij geprobeerd zou hebben het onderzoek naar de ontvoering en de moorden te belemmeren.

Huntley, die conciërge was op de school van de twee tienjarige meisjes in Soham in Cambridgeshire, is inmiddels opgesloten in een zwaar beveiligde psychiatrische inrichting in Rampton in Nottinghamshire. Of hij ooit voor de rechter zal verschijnen, is onzeker. Een woordvoerder van de politie van Cambridgeshire zei tegen de BBC dat zijn zaak in behandeling wordt genomen als 'hij in staat wordt geacht te verschijnen'.

Huntley kan vier weken in de inrichting vastgehouden worden voor onderzoek. Die periode kan worden verlengd. Als de psychiaters uiteindelijk oordelen dat hij niet in staat is terecht te staan, moet een jury bepalen of dat inderdaad zo is.

De stoffelijke overschotten van de op 4 augustus verdwenen meisjes werden het afgelopen weekeinde gevonden in een bos in Midenhall even buiten Soham. Nog steeds zijn de lichamen niet officieel geïdentificeerd. De politie deelde mee dat de staat waarin zij verkeren dat moeilijk maakt en dat het nog wel weken kan duren. Ook de doodsoorzaak is nog steeds niet vastgesteld.

De moordzaak heeft in Groot-Brittannië de discussie aangezwengeld over het aannemen van personeel dat met kinderen werkt. Sinds maart heeft het land een Criminal Records Bureau om het voor werkgevers eenvoudiger te maken om de antecedenten van sollicitanten na te gaan.

Maar veel werkgevers klagen dat zij soms wel maanden moeten wachten op antwoord, waardoor zij genoodzaakt zijn mensen aan te namen naar wie nog niet voldoende onderzoek is gedaan, klaagde de voorzitter van de vereniging van directeuren van middelbare scholen.