RENNES - In het Franse Rennes is maandag het proces begonnen tegen de Spanjaard Francisco Arce Montes wegens de moord op een Britse schoolmeisje in juli 1996.

De beklaagde zou hebben ingebroken in een jeugdherberg in het Bretonse plaatsje Pleine-Fougères. Hij zou daar vervolgens de -jarige Caroline Dickinson in een slaapzaal seksueel hebben misbruikt en verstikt.

De gruwelijke en bizarre zaak heeft de Britse media vanaf het begin beziggehouden. Het slachtoffertje werd 's nachts misbruikt en vermoord zonder dat haar vier kamer- en klasgenoten dat bemerkten. Pas in de morgen werd alarm geslagen toen bleek dat Caroline dood was. De politie richtte vervolgens een paar weken alle aandacht op een zwerver die niets met de zaak te maken bleek hebben.

De veel gepubliceerde tekortkomingen bij het aanvankelijke onderzoek leidden in Frankrijk tot tal van hervormingen van de methoden van misdaadonderzoek. Sinds deze zaak wordt DNA-materiaal op grote schaal beproefd. De politie stelde na de eerste blunders man op deze zaak maar ondanks meer dan 3500 DNA-proeven leek het onderzoek in 2001 op dood spoor.

Een Amerikaanse politieman die met vakantie was in Engeland, las in een Britse krant over de zaak-Dickinson. Hij dacht aan een arrestant thuis in Florida, Arce Montes. Die zat toen in Miami vast wegens seksuele agressie. Met behulp van DNA-materiaal is vervolgens verband gelegd tussen de moord op Caroline en de rondreizende beklaagde.

Aanklagers

De aanklagers hebben laten weten dat Arce Montes inmiddels heet toegegeven dat hij destijds in Pleine-Fougères was. Arce Montes was op weg van Spanje naar Engeland. Hij besloot via Bretagne te reizen omdat daar een Franse vrouw woonde bij wie hij ooit in een Nederlandse jeugdherberg een kind had verwekt.

De beklaagde heeft een lange geschiedenis van seksuele agressie en is eerder onder meer in Spanje en Duitsland veroordeeld wegens verkrachting of pogingen daartoe.

De dag voor de beklaagde Caroline zou hebben verkracht en vermoord zou hij in een andere jeugdherberg in de streek een poging hebben gedaan een jonge Britse toeriste te verkrachten. Dat mislukte maar de zaak werd niet bij de politie aangegeven. Arce Montes heeft ontkend willens en wetens het meisje te hebben verkracht en vermoord. Hij eet nauwelijks en wordt in een gevangenishospitaal verpleegd. Hij kan levenslang krijgen wegens doodslag en verkrachting van een minderjarige.