ROTTERDAM - Het ziet er naar uit dat Rotterdam een college van Leefbaar Rotterdam, CDA en VVD krijgt. Dat blijkt uit het advies dat informateur M. van Schendelen dinsdagochtend heeft uitgebracht aan burgemeester Opstelten.

In het advies geeft Van Schendelen aan dat woordvoerders van Leefbaar, CDA en VVD duidelijk hebben gemaakt dat er programmatische en politieke mogelijkheden zijn voor samenwerking. Naar de mening van de informateur zijn de voorwaarden gecreëerd voor het tot stand brengen van een college met een werkbare meerderheid.

Kiezersbedrog

Van Schendelen, hoogleraar politicologie aan de Erasmus Universiteit, kreeg vorige week van Opstelten het verzoek de mogelijkheden voor een college te onderzoeken nadat eerdere onderhandelingen waren vastgelopen.

Die strandden met name op de wens van het CDA toch met de PvdA te willen praten, terwijl Leefbaar Rotterdam daar absoluut niet aan wilde. Volgens voorman Fortuyn zou samenwerking met de PvdA kiezersbedrog zijn, en bovendien voelde hij zich persoonlijk geschoffeerd door zowel landelijke als plaatselijke PvdA-politici.

Niet haalbaar

CDA-onderhandelaar J. van der Tak constateert dat het door hem beoogde college met Leefbaar en PvdA niet haalbaar blijkt. "Wij hebben het heel erg geprobeerd, maar ik concludeer dat de twee partijen elkaar uitsluiten. Wij nemen nu onze verantwoordelijkheid voor de stad en onderzoeken een haalbaar alternatief."

Van Schendelen gaf vorige week aan "in Rotterdams tempo" met een advies aan de burgemeester te willen komen. Donderdag en vrijdag sprak hij met alle fracties, en dit weekeinde alleen nog met de grote vier. Maandagavond werd al duidelijk dat de PvdA was afgevallen.

Met het advies van Van Schendelen is er overigens nog lang geen college. De drie partijen moeten nu nog daadwerkelijk gaan onderhandelen over een college-programma en de invulling van de wethoudersposten.