ROTTERDAM - De Nederlandse politiek zaait haat en criminaliseert allochtonen. Dat zegt VVD-politicus Hans Dijkstal maandag in een interview met het Algemeen Dagblad. Het plan van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) om vignetten in te voeren die de mate van integratie van allochtonen aangeven, vindt hij ronduit eng. "Het begint verdacht veel op de jodenster lijken."

Dijkstal, oud-lijsttrekker, bekritiseert ook de huidige VVD'ers. "Onder leiding van 'il capo' Van Aartsen hebben ze voor de harde lijn gekozen." De VVD, waar Wilders en Hirsi Ali voorop gaan in het debat, "zit met de toon en de inhoud op het verkeerde spoor".

Generalisaties

In de politiek ten opzichte van allochtonen voeren generalisaties de boventoon, zegt Dijkstal. "Moslims worden gestigmatiseerd. Een hele godsdienst wordt aangevallen, hoewel de meeste moslims gematigde, nette mensen zijn."

Door keer op keer deze groep aan te vallen, kweek je een heftige tegenreactie. "De haat die sommige jonge islamieten voelen voor blanke Nederlanders, komt daar ook uit voort", aldus Dijkstal.

Goedkoop

Hij kritiseert ook Rotterdam, dat migranten wil spreiden door in bepaalde wijken alleen mensen met een bepaald inkomen toe te laten. "Goedkope politiek" zegt hij over "het hek om Rotterdam". Mensen moeten accepteren dat de wereld verandert. "We zijn een open samenleving. Allochtonen horen daarbij."

We moeten niet zeuren als er nog een moskee bij komt. Er zijn toch ook kerken? "Als je moskeeën verbiedt, tast je de Grondwet aan." Hij noemt het "van de zotte" dat CDA-leider Verhagen en Van Aartsen over elkaar heen buitelen om het boek 'De weg van de moslim' te verbieden.

Respect voor de grondwet

Wilders pleit zelfs voor sluiting van de Al-Tahweedmoskee in Amsterdam, waar het boek te koop is. Dijkstal vindt het onbegrijpelijk dat Kamerleden geen respect voor de Grondwet hebben.

VVD-leider Zalm vindt de kritiek van Dijkstal volkomen onterecht, aldus het AD. Hij betreurt het dat de voormalige partijleider naar de jodenvervolgingen verwijst. In verband met de vignetten spreekt Zalm van "een groot misverstand".