AMSTERDAM - Voor een aantal gevaarlijke honden moet een wettelijk verplichte gedragstest komen. Met dat pleidooi hoopt de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland te voorkomen dat er voor onder meer rottweilers een fokverbod komt. Volgende week praat de overkoepelende organisatie van rashondenverenigingen hierover met het ministerie van Landbouw.

Voorzitter J. Beeftink van de Raad van Beheer heeft dinsdag gezegd dat de gedragstest tot nu toe alleen van toepassing is op bepaalde honden, als die in de officiële stamboeken worden opgenomen. Rottweilers en andere risicohonden die daarbuiten vallen, hoeven niet te worden getest.

Met een wettelijke testplicht, kan volgens Beeftink het aantal agressieve honden omlaag worden gebracht. Hij zegt ook dat voor dieren die niet door de test heenkomen, mogelijk een aanlijn- of muilkorfgebied nodig is. Ook zou voor die beesten een fokverbod moeten gelden. Het heeft geen zin om honden die het gedragsexamen niet halen, af te maken, zegt Beeftink, omdat "de extreme gevallen vaak allang ter ziele zijn".

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland wil dat naast de rottweiler, ook een aantal andere hondenrassen onder een wettelijk verplichte gedragstest vallen. Dat zijn de dogo argentino, de american staffordshire, de fila brasileiro en de mastino napolitano.

De afgelopen jaren hebben bijtende honden ernstige problemen veroorzaakt. Zo raakte in mei vorig jaar in Dordrecht een 7-jarig jongetje zwaar gewond, toen hij door een rottweiler werd aangevallen. In de zelfde maand verscheurden een rottweiler en een Mechelse herder in Maastricht het lichaam van een vrouw, die kort daarvoor een overigens natuurlijke dood was gestorven.