KAMPALA - Twee Oegandese militairen zijn maandag in het openbaar geëxecuteerd voor de moord op een Ierse katholieke priester, diens chauffeur en een parochiemedewerker. De militairen waren eerder die dag door een krijgsraad ter dood veroordeeld.

De twee militairen, een soldaat en een korporaal, werden aan een boom gebonden, geblinddoekt en door een vuurpeloton om het leven gebracht. Bij de executies waren ongeveer duizend toeschouwers.

De 31-jarige Ierse priester werd samen met zijn chauffeur en een parochiemedewerker doodgeschoten toen hij met de auto op weg was in de regio Karamoja in het noorden van het land.

Volgens lokale media was priester Declan O'Toole eerder deze maand al door militairen in elkaar geslagen nadat hij kritiek had geleverd op de ruwe werkwijze van het leger bij het doorzoeken van woningen. De priester had hen beschuldigd van het martelen van parochianen van wie het leger vermoedde dat ze wapens verborgen hielden.

Het leger was erop gebrand de daders van de drievoudige moord zo snel mogelijk te berechten. De twee verdachten was dan ook van tevoren duidelijk gemaakt dat ze niet het recht hadden om in beroep te gaan tegen het vonnis van de krijgsraad.

Zo moest worden voorkomen dat de bevolking het regeringsbeleid, dat de inwoners van Karamoja moet overhalen hun wapens in te leveren, zou gaan wantrouwen. "We willen het publiek laten zien dat de misdaad is begaan door individuen en niet door het leger als instituut", aldus een militaire woordvoerder uit.

Karamoja geldt als het onveiligste gebied in Oeganda: in de strijd tegen illegale wapenhandel voert het leger er regelmatig razzia's uit.