In Normandië wordt vandaag D-Day, de geallieerde invasie in 1944 herdacht. In de middag vindt in Arromanches de grote internationale herdenking plaats. In Pont-Audemer is, voorafgaand aan deze grote herdenking, een Frans-Nederlandse herdenkingsplechtigheid.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Bij de internationale herdenking zijn vele hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, zoals de presidenten Bush (VS), Poetin (Rusland), Chirac (Frankrijk), de Duitse Bondskanselier (Duitsland) en de Engelse koningin Elizabeth. Koningin Beatrix en premier Balkenende zullen deze plechtigheden namens Nederland bijwonen.

Frans-Nederlandse herdenking

De Frans-Nederlandse herdenking wordt bijgewoond door Minster Kamp van Defensie. Onder meer veteranen van de Nederlandse Prinses Irene Brigade en andere veteranen die meehielpen aan de bevrijding van Frankrijk, zullen deelnemen.

In Nederland wordt de invasie, die het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog inluidde, officieel herdacht in Schevingen bij het marinemonument. Daar zullen kransen worden gelegd door de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, Jan Franssen, burgemeester Wim Deetman van Den Haag en vertegenwoordigers van Britse, Canadese en Nederlandse veteranen en Engelandvaarders uit de Tweede Wereldoorlog. Daarna volgt een defilé van oud-strijders.