PARIJS - De Amerikaanse president Bush is zaterdagmiddag op het Elysée-Paleis in Parijs ontvangen door zijn Franse ambtgenoot Chirac. Tijdens de topontmoeting wordt gepoogd tot een toenadering te komen tussen de Verenigde Staten en Frankrijk. De betrekkingen tussen beide landen staan onder druk door de Irak-oorlog. Zondag zal Bush de herdenking bijwonen van de geallieerde landing in Normandië zestig jaar geleden.

Veiligheidsmaatregelen

In Parijs zijn buitengewoon strenge veiligheidsmaatregelen genomen in verband met het Bush-bezoek. De wijken rond het Elysée-Paleis en rond de Amerikaanse ambassade zijn afgegrendeld. Duizenden betogers zijn zaterdag in Parijs een demonstratie begonnen tegen de Amerikaanse invasie in Irak en de aanwezigheid van Bush in de Franse hoofdstad. Zij droegen een enorm spandoek mee met de tekst: "Vrijheid en soevereiniteit voor de Irakezen, terugtrekking van de bezettingstroepen, vrede, gerechtigheid, democratie in het Midden-Oosten''.

Olivier Besancenot, woordvoerder van de Revolutionaire Communistische Liga (LCR), verklaarde bij het begin van de demonstratie: "De aanwezigheid vandaag in Parijs van George Bush, de verantwoordelijke voor een moordende oorlog, is niet gepast''. Op andere spandoeken stonden teksten als 'Bush, terrorist nr 1' en 'Meneer Bush, sinds uw aankomst stinkt het hier naar olie'.