AMSTERDAM - Het bestuurslid van de El Tawheed-moskee in Amsterdam die als contactpersoon fungeerde van de Saudische 'liefdadigheidsorganisatie' al-Haramain mag die functie niet meer uitoefenen. Dat heeft de stichting El Tawheed zaterdag laten weten.

Al-Haramain kwam deze week in opspraak omdat de organisatie door de Verenigde Staten en Saudi-Arabië wordt verdacht van het financieel ondersteunen van moslimextremisme. De landen maakte deze week bekend gezamenlijk op te treden tegen buitenlandse filialen van al-Haramain in Nederland, Afghanistan, Albanië, Bangladesh en Ethiopië. Het Nederlandse filiaal is volgens een lijst van het Amerikaanse ministerie van Financiën gevestigd in Amsterdam, op hetzelfde adres als de omstreden moskee El Tawheed. Een bestuurslid van de moskee was woordvoerder van de Nederlandse afdeling van al-Haramain.

Het bestuur van El Tawheed, dat eerder zei dat al-Haramain een postadres bij de moskee had, verklaarde zaterdag alle banden met deze organisatie te verbreken. Hoewel de moskee zegt niets te verbergen te hebben, wil El Tawheed op deze manier voorkomen nog langer op een negatieve manier in het nieuws te komen.

Op papier

"Bij stichting El Tawheed te Amsterdam is het op geen enkele wijze bekend dat stichting Al Haramain contacten onderhoudt met criminele organisaties'', zo stelt het bestuur. "Te meer omdat Al Haramain vanaf haar oprichting nog op geen enkele wijze actief is geweest. De stichting bestond in wezen alleen op papier. Desalniettemin heeft het bestuur van stichting El Tawheed besloten om stichting Al Haramain bij de Kamer van Koophandel uit te laten schrijven van haar adres. Ook werd besloten om het als contactpersoon voor Al Haramain optredende bestuurslid uit te laten schrijven bij de stichting Al Haramain.''

Het bestuur van stichting El Tawheed heeft stichting Al Haramain tevens geadviseerd zich op te heffen.