TEHERAN - Circa 10.000 Iraniërs, onder wie een -jarig kind, hebben zich bij een islamitische groepering opgegeven als vrijwilliger voor zelfmoordacties in Irak en Israël en tegen de Britse schrijver Salman Rushdie. Dat heeft de krant Shargh zaterdag bericht.

"Zo'n 10.000 mensen hebben zich ingeschreven voor martelarenoperaties tegen door ons bepaalde doelen'', aldus een woordvoerder van het 'Comité voor de herdenking van de martelaren van de islamitische beweging in de wereld'. Het is niet duidelijk of de inschrijving slechts symbolisch bedoeld is.

Eer van islam

"De acties zijn bedoeld om onze vrienden in Irak en andere moslims te laten zien dat we bereid zijn ons leven te geven om de eer van de islam te verdedigen'', aldus de zegsman. "Zelfmoordoperaties zijn de beste manier om tegen de onderdrukker te vechten en ze hebben hun nut al aangetoond in de burgeroorlog in Libanon en gedurende de oorlog tussen Iran en Irak in 1980-88'', zo voegde hij eraan toe.

Gebedsdienst

De inschrijving van de belangstellenden voor zelfmoordacties begon vorige maand na een gebedsdienst op vrijdag. Volgens de zegsman is een groot deel van de vrijwilligers jonger dan 18 jaar. De jongste is 7 jaar oud en heeft zich samen met familieleden opgegeven. Het comité registreert de namen en telefoonnummers van de belangstellenden.

De groep zegt af te zien van zelfmoordacties als de Iraanse hoogste geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei daarom vraagt.