BERN/ROME - Paus Johannes Paulus II is zaterdagochtend in de Zwitserse hoofdstad Bern aangekomen voor een tweedaags bezoek. Het is de eerste buitenlandse reis van de kerkvorst sinds september vorig jaar en de 103e sinds zijn aantreden in 1978.

De paus maakte een vermoeide indruk en hij sprak met moeite een boodschap uit in de drie Zwitserse talen, maar leek geestelijk alert. Het had ongeveer ongeveer een kwartier geduurd voor hij - buiten het zicht van de camera's - in zijn stoel via een lift het vliegtuig had verlaten.

Zaterdagmiddag bezoekt de 84-jarige paus een bijeenkomst van .000 jongeren en zondag gaat hij voor in een mis in de open lucht. Voor het bezoek hebben de Zwitserse autoriteiten strenge veiligheidsmaatregelen genomen. Meer dan duizend militairen en politiemensen dragen zorg voor de veiligheid van de paus. De route die de paus aflegt van het militaire vliegveld naar de stad werd geheim gehouden.

Een 'antipaaps verbond' heeft ondanks een demonstratieverbod in Bern protest aangekondigd ,,tegen seksistische, vrouwonvriendelijke, homofobe en patriarchale religies en religieus fundamentalisme.''