GRANBY - Een 52-jarige Amerikaan heeft vrijdag met een grote bulldozer een spoor van verwoesting getrokken in zijn woonplaats Granby in de staat Colorado.

Het voertuig, versterkt met zware metaalplaten, baande zich een weg door onder meer de bibliotheek, de raadszaal van het gemeentehuis en een bankgebouw, terwijl de bestuurder om zich heen schoot. Dat meldden media uit de omgeving. "Het ziet er hier uit alsof er een tornado is geweest'', zei een woordvoerder van het ongeveer 2000 inwoners tellende plaatsje.

Boete

De bestuurder van de bulldozer is volgens de politie eigenaar van een plaatselijk bedrijf dat met het bestuur van Granby een conflict heeft over een bestemmingsplan. Het bedrijf was een boete van 2500 dollar (bijna 2100 euro) opgelegd omdat het zich niet aan de gemeentelijke regels had gehouden.

Bij zijn wilde rondrit zou de man het onder meer hebben voorzien op woningen van plaatselijke bestuurders die voor het bestemmingsplan hadden gestemd. Zeker zes gebouwen hebben zware schade opgelopen. Ook bomen en lantaarnpalen moesten eraan geloven. De politie evacueerde een groot aantal bewoners.

Vast

Uiteindelijk bleef het voertuig na de verwoestende rit van anderhalf uur steken in een van de beschadigde gebouwen. Over het lot van de bestuurder, die zich nog in de cabine van de bulldozer bevindt, is nog niets bekend. De politie heeft het voertuig, dat groter is dan een tank, omsingeld.