PARIJS - President Jacques Chirac van Frankrijk heeft vrijdag een "boodschap van solidariteit'' gericht aan de joodse gemeenschap in zijn land. Hij deed dat naar aanleiding van een steekpartij eerder op de dag in een buitenwijk van Parijs, waarbij een islamitische Noord-Afrikaan een joodse jongen neerstak.

Volgens de politie van Epinay-sur-Saine belaagde een jongeman de joodse jongen toen die uit school kwam. Terwijl de dader hem neerstak, riep hij "Allah Akhbar'' (God is groot). Het 17-jarige slachtoffer was door zijn keppeltje als jood te herkennen. Hij ligt in het ziekenhuis en is er slecht aan toe.

De president verzekerde in een verklaring dat justitie er alles aan zal doen om de dader gearresteerd en veroordeeld te krijgen. Ook minister Dominique de Villepin van Binnenlandse Zaken en premier Jean-Pierre Raffarin hebben de daad sterk veroordeeld. Sinds begin dit jaar zijn in Frankrijk 76 mensen gearresteerd op beschuldiging van antisemitische daden. Steeds vaker gaat het om geweld door jonge moslims tegen joden.