ZOETERMEER - In gevangenissen die meedoen aan de proef met meerpersoonscellen is structureel te weinig personeel aanwezig. Dat blijkt volgens de vakbond Abvakabo FNV uit tussentijdse resultaten van een eigen onderzoek.

Op basis daarvan houdt de bond ook vol dat in strijd met de regels "op grote schaal'' verslaafde- en psychisch gestoorde gevangenen in een duocel worden geplaatst. Een woordvoerster van het ministerie van Justitie ontkende half april nog dat de afspraken hierover worden geschonden.

Meldlijn

Zeven penitentiaire inrichtingen doen sinds afgelopen herfst mee aan het experiment om twee mensen in een cel te plaatsen. Abvakabo FNV heeft sinds half april een meldlijn waar personeelsleden misstanden bij de proef kunnen doorgeven. De bond kreeg tot dusver ruim veertig meldingen binnen uit alle gevangenissen die aan het experiment meedoen.

Daaruit bleek de structurele onderbezetting van het personeel en ook dat verslaafde en psychisch gestoorde gevangenen in een duocel terecht komen. Vakbondsbestuurder E. Merlijn vindt beide zaken "onacceptabel''. Om problemen met de meerpersoonscellen te voorkomen, hebben het ministerie van Justitie en de vakbond afspraken gemaakt. Een daarvan is dat gevangenen met een verslaving of een psychische aandoening niet voor zo'n cel in aanmerking komen.

Rapport

"Wij verwachten dat die afspraken onverkort worden nagekomen. Het schenden van de regels brengt de veiligheid van het personeel in gevaar en leidt tot verhoging van de werkdruk, demotivatie en een hoger ziekteverzuim'', stelde Merlijn. De meldlijn van Abvakabo FNV blijft tot 16 juni open. De bond publiceert eind deze maand een rapport over het experiment met de tweepersoonscel.

Minister Donner van Justitie kijkt deze zomer naar de eerste ervaringen met meerpersoonscellen. Als die bevallen, kan hij besluiten om in een groter aantal gevangenissen twee mensen in een cel te plaatsen.