WASHINGTON - Nabestaanden van de slachtoffers van de vliegramp op 11 september in Pennsylvania mogen van de FBI de gesprekken beluisteren die in de cockpit zijn gevoerd. Ze kunnen dan getuige zijn van de slotmomenten in het gekaapte toestel, dat op een veld neerstortte.

De Boeing van United Airlines was een van vier vliegtuigen die op 11 september werden gekaapt.

Een aantal inzittenden had tijdens de vlucht contact met familie en hoorde op die manier dat de drie andere toestellen zich in het World Trade Center en het Pentagon hadden geboord. Deze passagiers gingen de kapers van vlucht 93 vervolgens te lijf en voorkwamen zo dat het toestel op nog een belangrijk gebouw in Washingon zou neerstortten. De Boeing stortte daardoor vroegtijdig neer.

Een functionaris van de federale recherche verklaarde dat enkele nabestaanden er op had aangedrongen de banden te beluisteren. Op die manier hopen ze iets meer duidelijkheid te krijgen over wat zich precies in het toestel heeft afgespeeld.

Het besluit van de FBI om de gesprekken in de cockpit te laten horen is hoogst ongebruikelijk. De FBI geeft de nabestaanden op 18 april de gelegenheid om het geluidsmateriaal te beluisteren.

Een van de nabestaanden die haar zoon verloor verklaarde volgens CNN dat ze er niet door getroost zal worden. "Maar ik heb duidelijkheid nodig en misschien hoor ik wel de stem van mijn zoon."

/DOSSIERTerreur VS