VATICAANSTAD - Paus Johannes Paulus II heeft opgeroepen tot een snelle terugkeer van Iraks soevereiniteit, met steun van de Verenigde Naties. De paus deed dat bij het bezoek van de Amerikaanse president George Bush.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Bush brengt bezoek aan paus Johannes Paulus II

Bush bracht vrijdag in Vaticaanstad een bezoek aan paus Johannes Paulus II, een van de felste critici van de oorlog in Irak. "Het is ieders wens dat deze situatie snel genormaliseerd wordt met de actieve deelname van de internationale gemeenschap, in het bijzonder van de VN. Dat verzekert een snelle terugkeer van de soevereiniteit van Irak, met veiligheid voor de bevolking", aldus de paus.

Terrorisme

De Heilige Vader noemde de benoeming van een president en de vorming van een regering in Irak bemoedigende stappen. Ook stelde hij dat internationaal terrorisme "een bron van voortdurende zorg" blijft. De dag dat terroristen met gekaapte passagiersvliegtuigen in het World Trade Center vlogen, 11 september 2001, was een "donkere dag in de geschiedenis van de mensheid". Bovendien baart de situatie in het Midden-Oosten de paus zorgen.

Misbruik

In een toespeling op het misbruik van Iraakse gevangenen door Amerikaanse soldaten sprak de paus van "andere betreurenswaardige gebeurtenissen die in de afgelopen weken aan het licht zijn gekomen".