AUCH - Ben Salah heeft ,,een tendens om de werkelijkheid te vervalsen'', heeft absoluut geen moeite met leugens die hem iets opleveren, en kan bij kritiek ,,gemakkelijk agressief worden''.

Dat zijn de conclusies van twee experts, een psychiater en een psychologe, maandag voor het Hof van Assisen van het Franse Auch.

Twee andere deskundigen hadden een wat milder oordeel over Ben Salah, maar direct na hun verklaring kwam de man die in Auch terecht staat voor de moord op de Nederlandse echtparen Van Hulst en Nieuwenhuis in 1999 in Monfort, plotseling drie keer heel agressief uit de hoek.

Bovendien boog hij tijdens het verhoor van maandag eerder gedane verklaringen om of sprak hij ze tegen. Dit verklaarde advocaat-generaal (procureur) Aldigé.

Aldigé vroeg zich ook af wanneer Ben Salah de waarheid spreekt, zoals wanneer het gaat om het gebruik van plakband en afdekhoezen voor zijn schilderwerkzaamheden in het huis van de Nederlanders.

Aanvaring

Hij wilde ook graag weten wàt Ben Salah heeft gedaan in de dagen voor de moorden in de nacht van donderdag 20 op vrijdag 21 mei .

De ergste aanvaring had plaats met de advocaat-generaal. ,,Val me niet in de rede. Laat me uitpraten, anders heb ik hier niets te zoeken,'' barstte Ben Salah los.

Op een vraag van mr. De Jongh, de advocate van de kinderen van de slachtoffers, wat mevrouw van Hulst de bewuste avond van de moorden aan had, klonk het ineens woedend: ,,Iets donkers, maar ik weet echt niet meer wat. U denkt toch niet dat ik naar de kleren van iemand kijk die een Arabiër een compliment geeft voor zijn werk!''

President Bastier greep in en wees hem erop dat er sprake was van racisme. Ben Salah heeft altijd beweerd dat hij vermoedelijk de laatste was die de Nederlanders in leven had gezien.

Ben Salah ontkent overigens alles: de moorden en de diefstal en het gebruik van bankpassen van de Nederlanders, de vermoedelijke drijfveer van de moorden. Zijn voortdurende aanwezigheid vlakbij geldautomaten waar geld is opgenomen of waar dat is geprobeerd, noemde hij puur toeval.

Indrukwekkend ook was het toegegeven hasjgebruik van Ben Salah, tot 35 gram per dag. Dit kostte hem volgens de lokale maatstaven grofweg ruim 150 euro per dag. Ben Salah beweerde evenwel hasj in te slaan voor ongeveer 300 euro per kilo, die te verhandelen en in te houden wat hij zelf nodig had. Met de verdiensten ervan zou hij in de dagen na de moorden voor een gigantisch bedrag aan cadeaus voor zijn vriendin hebben gekocht en veel geld hebben besteed aan autoreparaties.

,,De man gooit zijn eigen ruiten in'', klonk het maandag na afloop in het publiek.

Dinsdag verschijnen politiemensen in het getuigenbankje. Ben Salah heeft de politie herhaaldelijk verweten dat hun verbalen niet met de waarheid overeenkomen.

/NIEUWSProces Monfort-moorden in Frankrijk van start