AMSTERDAM - Gijs van Dam jr., die vorige week vrijdag voor zijn woning in Zandvoort werd geliquideerd, is vrijdag onder grote belangstelling begraven op begraafplaats Vredenhof in Amsterdam. De nog steeds voortvluchtige dader schoot Van Dam jr. (37) op de oprit van zijn woning op het Ir. G. Friedhoffplein in Zandvoort door het hoofd. Zijn 5-jarig zoontje zat op dat moment naast hem in de auto. Van Dam jr. bezweek later op de dag aan zijn verwondingen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De dader vluchtte weg in een auto, die vlakbij het plein brandend werd achtergelaten. De onbekende stapte over in een vluchtauto, die volgens getuigen door een tweede persoon werd bestuurd. Grootschalig politieonderzoek vlak na de liquidatie leverde niets op. Daarbij werd een helikopter ingezet en kamden politiemensen het nabijgelegen duingebied uit.

Hasjhandelaar

Van Dam is de zoon van de vroegere hasjhandelaar Gijs van Dam sr., die al jaren een bekende is in de Amsterdamse onderwereld. Het was niet de eerste moordaanslag op de jonge Van Dam. In december werd hij neergeschoten voor zijn toenmalige woning in Amsterdam-Buitenveldert door twee mannen op een motor. Hij overleefde de aanslag, maar raakte invalide.

In oktober 1985 werd de toen 18-jarige Gijs van Dam ontvoerd en vastgehouden in een woning in Lelystad. De bende wilde 8 miljoen gulden losgeld van de oude Van Dam. De jongen kwam echter vrij zonder dat er iets was betaald.

Ontvoering

Vlak na de ontvoering van zijn zoon werd Gijs van Dam sr. opgepakt toen hij samen met Sam Klepper werd betrapt bij het uitladen van een busje met hasj. Klepper werd in oktober 2000 in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten.

In de jaren zeventig en tachtig was Van Dam sr. een grote naam in de Amsterdamse onderwereld wat betreft de import van hasj. Hij werd begin jaren tachtig in Frankrijk veroordeeld tot twintig jaar celstraf, maar kwam na een paar jaar al weer vrij.

De aanslag op Van Dam jr. kwam anderhalve week na de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra. De omstreden zakenman die nauwe banden met de onderwereld zou hebben gehad, werd op 17 mei op klaarlichte dag voor zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan doodgeschoten. Amsterdam en omgeving worden al jaren geteisterd door een golf van liquidaties en aanslagen in het misdaadmilieu.

De laatste rustplaats van Van Dam is vlakbij het graf van Heineken-ontvoerder Cor van Hout, die januari vorig jaar werd doodgeschoten in Amstelveen.