DEN HAAG - Het landelijk Openbaar Ministerie ziet geen grond om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen tegen oud-minister Jorritsma, momenteel burgemeester van Almere. Na bestudering van documenten uit de schaduwboekhouding van bouwbedrijf Boele & Van Eesteren en het horen van een getuige, zijn er geen aanknopingspunten gevonden voor zo'n onderzoek.

Dat heeft een woordvoerder van het OM vrijdag bevestigd. De naam van de oud-bewindsvrouw en die van haar zwager kwamen voor in de schaduwboekhouding, die in handen was van het OM en dagblad De Telegraaf. Het familiebedrijf Jorritsma Bouw zou geld hebben verrekend bij de bouw van een school in Dronten, meldde De Telegraaf begin dit jaar. Het zou destijds gaan om een bedrag van .000 gulden.

Jorritsma zelf ontkende van meet af aan elke betrokkenheid bij de kwestie. Ze heeft een belang van ruim 6 procent in het familiebedrijf.

Het OM heeft de documenten uit de boekhouding van Boele & Van Eesteren aan de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) overhandigd. De NMa heeft de laatste maanden de schaduwboekhoudingen van ruim vierhonderd bouwbedrijven gekregen. Daarin staan illegale afspraken gemeld tussen aannemers en bouwers.

Als de bedrijven voor 1 mei vrijwillig deze boekhouding hebben ingeleverd, maken zij kans op clementie bij de bepaling van de boete.