DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag gaat twee omstreden rechercheurs in de zaak van het vermoorde meisje Kumral Bagci niet vervolgen. Dat heeft het OM vrijdag bekendgemaakt. De verbalisanten hebben zich volgens hoofdofficier van justitie H. Moraal niet schuldig gemaakt aan belediging of enig ander strafbaar feit tijdens het verhoor van een 48-jarige Haagse vrouw in september 2003. De verdachte vrouw, een tante van de in 1995 vermoorde Kumral, wurgde zichzelf met haar hoofddoek in haar cel.

A. Westendorp, de advocaat van de Haagse, is er van overtuigd dat de rechercheurs tijdens het verhoor hun boekje ver te buiten zijn gegaan, onder meer door de vrouw keihard uit te schelden. Ze werd onder meer uitgemaakt voor hoer, monster en slechte moeder. De klachten van de advocaat leidden tot twee onderzoeken door de rijksrecherche. Die leverden volgens het OM geen belastend materiaal op tegen de rechercheurs.

Vervolging

De raadsman legt zich niet neer bij de beslissing van het OM. Hij kondigt aan dat hij gaat proberen om alsnog vervolging van de rechercheurs af te dwingen via het gerechtshof. "Ik vind de redenering van het OM heel opmerkelijk", aldus Westendorp. "Je mag, als een verdachte zelf grof in de mond is, die verdachte kennelijk keihard beledigen. Het doel heiligt voor het OM alle middelen. De politie staat boven de wet."

Bagci

Kumral Bagci werd in juni 1995 omgebracht. Twee dagen nadat haar ouders haar als vermist hadden opgegeven, vonden voorbijgangers plastic tassen met haar in stukken gesneden lichaam in een Scheveningse woonwijk. In september 2003 werden uiteindelijk de -jarige verdachte Evren T. en diens moeder, de tante van Kumral, aangehouden. Het OM ziet Evren T. als hoofdverdachte. De inhoudelijke behandeling van zijn strafzaak heeft plaats op 25 juni.

De vrouw was volgens justitie een belangrijke persoon in de zaak-Bagci. Volgens geruchten zou zij een seksuele relatie met de vader van het vermoorde meisje hebben gehad. Deze relatie zou iets te maken kunnen hebben met het motief voor de moord.