DEN HAAG - Automobilisten mogen binnenkort in bepaalde gevallen met 90 kilometer per uur langs baanvakken rijden waar wegwerkzaamheden plaatsvinden. De maximale snelheid is nu standaard kilometer per uur.

Rijkswaterstaat verhoogt de maximumsnelheid langs baanvakken die zijn afgezet, maar waar wegwerkers niet aanwezig zijn. Ook als betonnen barrières de wegwerkers afschermen, mag harder worden gereden. Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat vrijdag bekendgemaakt.

Ook kan de snelheid verschillen per rijstrook. Vlak langs baanvakken waar wegwerkers achter bakens en kegels aan het werk zijn, geldt 70 kilometer. Op de daarnaast gelegen rijstroken mogen automobilisten dan eventueel wel 90 kilometer rijden.

Rijkswaterstaat zegt met de maatregel tegemoet te komen aan de automobilisten, die zich volgens een onderzoek ergeren aan de standaard lage snelheid langs wegwerkzaamheden, terwijl daar op dat moment geen werkers aan het werk zijn. Op sommige plaatsen werden de hogere snelheden al toegepast. De komende maanden zal Rijkswaterstaat de maatregel in heel Nederland invoeren.