SOKOTO - De 35-jarige Nigeriaanse vrouw Safiya Husaini, die wegens overspel ter dood was veroordeeld, is maandag in hoger beroep vrijgesproken. De vrouw was in oktober vorig jaar veroordeeld tot de dood door steniging, ondanks dat zij volhield te zijn verkracht.

Opperrechter Tambari-Uthman van een hogere islamitische rechtbank in de stad Sokoto, in het noorden van Nigeria, oordeelde maandag dat alle aanklachten tegen Husaini, een moeder van vijf kinderen, ongegrond waren.

Volgens de rechter zijn er tijdens het proces te veel procedurele fouten gemaakt. Husaini werd bovendien veroordeeld volgens een wet die nog niet van kracht was toen zij het vermeende misdrijf beging.

De vrouw bracht in februari 2001 een kind ter wereld, terwijl ze was gescheiden. Zij werd aangeklaagd nadat ze naar de rechter was gestapt om van de man die haar had verkracht geld te eisen voor de naamgevingsceremonie van haar dochter.

De man werd vrijgesproken omdat zij de enige getuige was van de verkrachting. Volgens de sharia, de islamitische wetgeving, is in dat geval sprake van overspel.

Een lagere islamitische rechtbank baseerde zich bij het bepalen van de strafmaat op de sharia. De veroordeling tot de dood door steniging leidde tot felle internationale protesten.

Afgelopen vrijdag veroordeelde een rechtbank in de noordelijke stad Bakori, een andere vrouw tot de doodstraf wegens overspel. Ook zij kreeg na haar echtscheiding een kind.

De Nigeriaanse regering gaf de staten die de sharia hebben ingevoerd, vooral in het islamitische noorden van het land, vorige week opdracht hun strikte toepassing van de wet, zoals steniging en het afhakken van ledematen, aan te passen.

De helft van de 110 miljoen Nigerianen is moslim. De afgelopen jaren zijn honderden mensen in het land om het leven gekomen bij religieuze twisten. Vaak was een uitspraak van een islamitische rechtbank aanleiding tot rellen.