RIJSWIJK - Oud-Tweede-Kamerlid Hans Hillen van het CDA wil dat de aftrek van de hypotheekrente wordt afgeschaft. Hillen, die momenteel voorzitter is van het College voor Zorgverzekeringen, zegt dat vrijdag in een interview in Trouw.

Hillen is daarmee de eerste prominente CDA'er die openlijk pleit voor de afschaffing van deze belastingaftrek. Hij vindt dat de hypotheekrenteaftrek een perverse uitwerking heeft op de samenleving, omdat de aftrek in zijn ogen vooral wordt gebruikt om extra te kunnen consumeren. Mensen betalen er een extra vakantie of een auto mee.

Spaarvoorziening

Hij wijst erop dat een eigen huis vroeger een spaarvoorziening was voor de oude dag. Hillen wil terug naar dat principe, zodat mensen hun eigen zorg kunnen betalen als zij op oudere leeftijd hun huis hebben afgelost. "Zodra we oud zijn en zorg nodig hebben, willen we het huis aan de kinderen nalaten en moet de samenleving voor onze zorg betalen."

Dat is volgens Hillen de wereld op zijn kop zetten. Hij vindt dat de huidige vijftigplussers goed voor zichzelf kunnen zorgen, zeker als zij een eigen huis hebben dat flink in waarde is gestegen. Bovendien hebben hun kinderen zo'n erfenis niet nodig, omdat ze zelf goed verdienen. "Benut dat afgeloste huis dan ook om je eigen zorgkosten te betalen."

Kortzichtig

De CDA'er vindt zijn eigen partij op dit punt kortzichtig. "De partij houdt vast aan iets wat een groot deel van haar eigen achterban niet eens begrijpt." Juist bij de achterban, zeker op het platteland, is sparen voor de oude dag nog wel gewoon.

Als meer mensen hun eigen zorgkosten betalen, komt er ook geld vrij om goede zorg te blijven realiseren voor lage inkomens. Hillen wijst erop dat door de vergrijzing er de komende jaren een grote druk op de collectieve zorgvoorzieningen komt.