WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush trekt ruim 25 miljoen dollar uit voor projecten die "economische en politieke hervormingen" in het Midden-Oosten moeten bevorderen. Het geld is onder meer bedoeld voor 'trainingen' aan politiek activisten, vakbondsleiders en journalisten, aldus The Washington Post woensdag.
The Washington Post

Volgens de krant wil het Witte Huis de totale financiële steun aan de regio, zeker circa 1 miljard dollar jaarlijks, ook kritisch tegen het licht houden. De 'strategische' banden met Egypte en Saudi-Arabië zullen evenwel geen gevaar lopen, aldus regeringsfunctionarissen in de krant.

Bush sprak in juni van de "volkeren van de islamitische landen" die om meer vrijheden vragen. "In armoede worstelen ze, onder tirannie lijden ze", aldus de president in een toespraak. Sindsdien heeft Bush gepleit voor hervormingen in onder meer Irak, Egypte en binnen de Palestijnse Autoriteit.

Midden-Oostendeskundigen en mensenrechtenactivisten prijzen het kennelijke ambitieniveau van de VS, maar ze betwijfelen of de VS werkelijk iets willen of kunnen veranderen. De projecten die de VS nu willen opzetten zijn vooral beperkt tot landen als Bahrein en Libanon.

Sommige critici denken dat Bush het 'initiatief' vooral ontplooit omdat de regering onder vuur ligt wegens de aanpak van vooral Arabieren in de strijd tegen het terrorisme.