WASHINGTON - Een tweede topfunctionaris van de CIA stapt vrijdag op, een dag na het ontslag van directeur Tenet van de Amerikaanse inlichtingendienst. Dat meldde nieuwszender CNN vrijdag.

Het zou gaan om James Pavitt, die vijf jaar lang directeur operaties van de dienst was. In totaal werkte hij 31 jaar voor de dienst. Pavitt zou om persoonlijke redenen stoppen, net als zijn baas, en hij zou zijn besluit al enkele weken voor Tenets aftreden hebben genomen.

Pavitt verscheen in april onverwachts voor de Senaatscommissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzoekt. Hij zei toen dat de blunders die de CIA voor de aanslagen heeft gemaakt vooral te wijten waren aan een gebrek aan hulpmiddelen en niet zozeer door een gebrek aan inspanning.

Pavitts dienst ligt zwaar onder vuur, omdat vooral het menselijke inlichtingenwerk op de grond te wensen over zou hebben gelaten.

Overigens heeft minister van Defensie Rumsfeld vrijdag gezegd dat hij het net als president Bush betreurt dat CIA-baas Tenet is opgestapt. Rumsfeld roemde Tenet als iemand "die mensenlevens op het slagveld redt."