WASHINGTON - Twee Amerikaanse mariniers zijn totgevangenisstraffen van acht maanden en een jaar veroordeeld enoneervol ontslagen uit het leger, omdat ze een Iraakse gevangenehebben mishandeld. Drie weken geleden hebben ze hun wandaden bekendvoor de krijgsraad.

Dat heeft een marinewoordvoerder vanlegerbasis Pendleton in Californië donderdag laten weten.Het incident speelde zich af in een detentiecentrum in deMahmudiya, een stad ten westen van Bagdad.

De mariniers hadden inapril een Irakees stroomstoten van 110 volt toegediend doorelektriciteitsdraden tegen zijn lichaam aan te drukken. Naar eigenzeggen deden ze dat omdat de gevangene schreeuwde en afval naar hengooide. Beide mariniers, Andrew Sting en Jeremiah Trefney, zijn 19jaar oud.

Ruim twee weken geleden werd de eerste Amerikaan veroordeeldvoor mishandeling van Iraakse gedetineerden in de Abu-Ghraibgevangenis in Bagdad. Jeremy Sivits kreeg een jaar cel en oneervolontslag.

Zes collega-militairen die ook verdacht worden vanmishandeling, krijgen hun straf nog te horen. Hetgevangenisschandaal werd aan het rollen gebracht door veletientallen foto's en videobeelden van mishandelde gevangenen die inde Amerikaanse media opdoken.